bandhaar

Het zou zomaar kunnen dat je er nog nooit van gehoord hebt. Bandhaar, ook wel eens linthaar genoemd, deze term wordt gebruikt voor een haarstructuur waarvan de vorm niet rond is zoals bij een gewone haar, maar juist plat is. Hoe weet je of je last hebt van bandhaar en wat moet je er nou eigenlijk mee?

Kort gezegd is bandhaar haar dat dus plat is in plaats van rond. In de praktijk kun je het herkennen aan het feit dat het super steil valt. Als je krullen of een slag in je haar hebt, heb je dus per definitie geen bandhaar, maar meestal is deze krullen het haar meer ovaal van vorm. Iedereen kan bandhaar hebben, maar het komt vaker voor bij mensen met Aziatisch haar. Of je echt dit haartype hebt is alleen op te meten met een zogenaamde haarmicrometer.

Wanneer je bandhaar hebt, word je daarmee geboren; men zegt dat je op latere leeftijd niet opeens bandhaar kunt krijgen. Als je merkt dat je haar opeens platter of steiler valt, heeft dat dus te maken met andere factoren zoals bijvoorbeeld het weer, je voeding of hormonen, uit eigen ervaring heb ik  wel meegemaakt dat de haarvorm kan veranderen naarmate het bijvoorbeeld helemaal grijs wordt of dankzij medicatie. Dit haartype wordt vaak geassocieerd met ‘slap’ haar, maar in feite is het tegendeel waar: de structuur van dit haar is juist zo grof en sterk dat je die niet kunt veranderen.

 

Waar mensen met deze haarstructuur vooral tegenaan lopen is de chemische behandelingen, permanent pakt niet, een tijdelijke haarkleuring pakt niet, en een avondje je haar krullen met een krultang heeft helaas ook maar een korte tijd effect. Maar wat je wel kan doen, is je haar goed laten knippen! Je ziet letterlijk elke knipbeweging in het haar en het is dan ook erg belangrijk dat het goed geknipt wordt door een professional zowel in nat als nadien in droog haar. Twijfel jij of dat je band haar hebt? Vraag er gerust een na bij Mandy, Manon of Claudia, zij meten het graag voor je op.

 

Mandy Roovers