blog ingrediënten mentol.

Menthol/Pepermuntolie wel of geen goede eigenschap in producten?
Heb je gemakkelijk last van roos, schilfers, of jeuk op je hoofdhuid? Dan zul je daar vast al eens speciale producten voor hebben aangeschaft en deze ingrediënten zijn tegengekomen.. maar zijn deze stoffen nou wel goed voor je huid? Daar verschillen de meningen over..
van pepermunt/menthol is het bekend dat het ontzettend veel voordelen heeft wanneer het in de vorm van olie wordt gebruikt. Pepermuntolie is rijk aan ijzer, magnesium, mineralen, calcium, vitamine A en vitamine C.
Hoewel pepermuntolie bekend staat om enkele huidverzorgingsvoordelen, is het ook goed voor je haar en hoofdhuid. Het kan helpen bij droogheid, jeuk of andere hoofdhuidproblemen.
De voordelen van etherische olie van pepermunt kunnen worden omschreven als:
• pijnstillend en anestheticum
• vaatverwijdend (en vaatvernauwend)
• ontstekingsremmend

Volgens voorstanders van natuurcosmetica heeft menthol dus verschillende positieve eigenschappen voor de huid. Zo wordt het gebruikt acne helpen voorkomen en behandelen en zou het een goed anti-roos middel zijn dat de hoofdhuid kalmeert.

Experts op gebied van huidverzorging en cosmetica-ingrediënten menen echter dat menthol net als andere mint-achtige ingrediënten helemaal niet zo goed is voor de huid. Het tintelende gevoel dat jeuk wegneemt is eigenlijk een symptoom van lichte irritatie.

Wanneer je licht-irriterende stoffen zoals menthol dagelijks gebruikt, kunnen ze de huid irriteren en schaden. Sporadisch gebruik, bijvoorbeeld tegen jeuk of ter verkoeling, is niet direct een probleem, maar dagelijks gebruik van menthol-houdende huidverzorgingsproducten wordt dus afgeraden, je kan dus prima jou favoriete producten gebruiken indien je het 1a 2 keer per week gebruikt in je shampoo of conditioner, maar wees voorzichtig met dagelijks gebruik, of wissel het af indien nodig met een andere shampoo of verzorging zonder deze mentholachtige ingredienten.

 

Mandy Roovers