Parabenen, ook dat kom je steeds meer tegen…hoe zit dat nou?

 

Tegenwoordig worden we ons steeds meer bewust over de ingrediënten die in onze producten zitten. Gelukkig worden we steeds bewuster op ‘natuurlijke’ ingrediënten of we letten meer op schadelijke stoffen. Het kan daarom zijn, dat je het woord ‘parabenen’ weleens ziet staan maar wat zijn nou eigenlijk parabenen?

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel. Het is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen, die ervoor zorgen dat verzorgingsproducten langer mee kunnen gaan en hierdoor blijft jou shampoo bijvoorbeeld langer houdbaar, de houdbaarheid van haarverzorgingsproducten kun je zien aan het logo op de achterkant, het lijkt op een potje met openstaand dekseltje en er staat meestal 6 of 12 in als in maanden houdbaar na opening.

Tevens zorgen parabenen er voor dat je zo min mogelijk kans hebt op een allergische reactie van het product.

 

Zijn parabenen gevaarlijk?

Het is niet wetenschappelijk bewezen of parabenen gevaarlijk zijn. Wel zijn de meningen hier sterk over verdeeld. De Europese Unie (die producten met parabenen onderzoekt) is van mening van parabenen veilig zijn. Partijen die parabenen het liefst uit hun shampoo zien verdwijnen, betwisten de veiligheid omdat parabenen een zwak oestrogeenachtige werking hebben. Oestrogeen speelt een rol bij het ontstaan of groei van borstkanker. Wel is er bewezen dat de hoeveelheid parabenen in producten die worden verkocht te klein zijn om tot de aanleidingen van hierboven te zorgen, maar je kunt je voorstellen als er in al je haar,huid en lichaamsverzorgings producten een kleine hoeveelheid parabenen in verwerkt zitten dat het bij elkaar opgeteld toch wellicht een teveel aan slechte chemische stoffen kan zijn en dan wel een slechte invloed hebben op jou lichaam. Vandaar is het niet verboden maar hebben wij het liever niet in onze haarverzorging, want als ik mag kiezen, kies ik voor het beste voor mijn haar en huid.

Je kan in de ingrediënten lijst parabenen (verzamelnaam voor conserveringsmiddelen)  herkennen aan bijvoorbeeld de volgende namen:

  • Methylparabaan
  • methyl-4-gydroxybenzoaat
  • para-Hydrozybenzoëzuur
  • Methylis parahydroxybenzoas
  • E218
  • Ethylparabeen
  • Propylparabeen
  • Butylparabeen
  • Isoparabeen

 

Alle producten in onze salon en webshop zijn vrij van parabenen.