👉 wat zijn “sulfaten in cosmeticaproducten?

Sulfaten

Ofterwijl:

SLS = Sodium Lauryl Sulfate
SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Het wordt vaak gebruikt in cosmeticaproducten omdat het een sterk reinigende werking heeft.
Er zijn milde en agressieve vormen van sulfaten, en hoewel het merendeel van de mensen er niets van merkt, heeft het wel degelijk veel invloed op jou haar en huid.
Het reinigd namelijk niet alle vuil, stylingresten e.d. uit je haar, maar ook je natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt telkens “weg gewassen” hiermee heb je dus vaker last van een geïrriteerde hoofdhuid, droogt je haar (krullen) steeds uit, of krijg je op lange termijn juist vet haar omdat jouw lichaam steeds maar meer talg aanmaakt.
Het beste is dan ook om producten te gebruiken waar geen sulfaten inzitten, of.. wil je toch eens in de zoveel tijd je haar en hoofdhuid grondig reinigen gebruik dan een shampoo met een zo mild mogelijk sulfaat.

Een voorbeeld van een heel erg mild soort sulfaat is: Disodium laureth sulfosuccinate, deze wordt vaak gebruikt in “groene en natuurlijke” producten. Deze vervanger van de sulfaten zorgt ervoor dat je shampoo heerlijk schuimt maar geen enkele irriterende eigenschappen bevat. Deze stof DLS hoef je dan ook niet te vermijden aangezien de “moleculen” in DLS erg groot zijn en dus niet in je huid kunnen doordringen.

Heb jij jou producten thuis al gecheckt op sulfaten?