We horen de laatste tijd veel over haaruitval nadat je COVID-19 hebt gehad. Vaak is het ook veel haaruitval in een zeer korte tijd. Maar hoe ontstaat dit nou? Dit weten we helaas (nog) niet. We weten wel wat voor soort haaruitval het is. Het heet namelijk acuut telogeen effluvium. Telogeen is een fase in het haar, en effluvium betekent haaruitval.
Je hebt drie fases in het haar; de anagene fase (groeifase), katagene fase(rustfase) en als laatste de telogene (uitval) fase. Wij richten ons nu vooral op de telogene fase. Dit is de fase waar je haar uitvalt, daarom is dat ook de laatste fase. Als er in deze fase een haar uitvalt, begint er tegelijkertijd in dezelfde haarzak een nieuwe haar aan een nieuwe groeicyclus.
Maar waarom valt er nadat je COVID-19 hebt gehad ineens zoveel haar uit? Dit is lastig aan te geven. Acuut telogeen effluvium kan worden ontstaan door een bevalling, stress, narcose, ernstige ziekte, hoge koortsperiode, bloedingen, sterke beperkingen van voedselinname en het stoppen met een anticonceptiepil. COVID-19 is een soort ziekte, officieel een virus, dus hierdoor kan de haaruitval ontstaan. Het duurt meestal 2-3 maanden na je herstel van COVID-19, als je ineens haaruitval krijgt. Dit hersteld ook weer, omdat het acuut is.

Wat kan je er tegen doen?
Voor iedereen is een gezonde levensstijl belangrijk. Dit betekent onder andere gezond eten. Je kunt extra vitamine D3 en K2 innemen. Deze vitamines komt ook bijna iedereen tekort in Nederland. Dit helpt ook om sneller door de acute fase te komen, en om te verkomen dat het chronisch haaruitval wordt. Vitamine D is voornamelijk in dierlijke bron te vinden, zoals in vette vis (zalm, makreel e.d.), lever, vlees, eieren en melkproducten. Zo zit vitamine K2 in voeding zoals vlees, eigeel, boter, yoghurt, kippenlevertjes, salami, kippenborst en orgaanvlees.
Verder is het natuurlijk ook erg belangrijk om vanaf te buitenkant goed voor je haar te zorgen, je wilt namelijk niet dat je gezonde terugkerende haar, afbreekt door beschadiging, chemische behandelingen of slechte producten met bijvoorbeeld silliconen, en sulfaten. Meer over deze ingrediënten ka je lezen in onze overige blogs, en vraag bij jou haarstyliste voor het juiste advies voor jouw krullen , heb je een vocht of proteïne tekort en welke producten het beste voor jou geschikt zijn.

Meer vragen? Let us know!